MINUTA O REALU

torek, 7. januar 2014

Minuta o tekmi Real-Celta (3:0)

NA KRATKO O TEKMI
Na prvi pogled bi človek rekel, da gre za klasičen rezultat in da je Real nadigral Celto. Toda tisti, ki smo si tekmo ogledali, smo se soočili z nekoliko drugačno predstavo. Real je tekmo začel z zelo močno enajsterico, ki pa za moje pojme ni bila tista prava, najmočnejša. Kar me je veselilo, je bila priložnost ponujena Di Maríi, saj se je Bale komaj vračal po odsotnosti zaradi poškodbe. Visoko postavljeni Real se v sredini ni preveč dobro znašel proti parkiranemu avtobusu. Posest žoge in število kotov je bila edina pozitivna stvar v ekipi. Vse ostalo je bilo v prid Celti. Celta si je priigrala najnevarnejše priložnosti na tekmi, a ker v moštvu nimajo napadalcev kova CR/Messi/Ibra, ipd., jih na našo srečo niso znali izkoristiti. Vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi zadeli ob izidu 0:0. Igra Reala je bila slaba, bili so premalo prodorni. Pogrešal sem razigranega Marcela, kar se je videlo tudi na Ronaldu, ki mu ostali niso znali zagotoviti kvalitetnih priložnosti. Isco in Di María sta igrala bolj bledo in vse to je trajalo dokler ju nista zamenjala GB#11 in Jése. Poživila sta ekipo, ki je začela delovati kot naoljeni motor in Real je zaigral tisti pravi, atraktivni nogomet. Jeziček na tehtnici se je prevesil v korist belega baleta in avtobus je končno speljal s parkirišča. Real do 3 točk, CR pa do zasluženih golov, posvečenih rojaku Eusebiu ter do prvega mesta v borbi za El Pichichi-ja (prvo mesto na lestvici strelcev). Slava črnemu panterju, legendi nogometa, Eusebiu. Naj počiva v miru!













DI MARIA
Na začetku sezone odločno ostane v Realu kljub zavedanju, da v ekipo prihaja igralec, ki igra na njegovem položaju in je bil izbran za najboljšega igralca angleške Premier League. Na začetku je prvo mesto v ekipi gladko upravičeval, saj je igral izjemno dobro. Toda počasi je ta izjemnost začela upadati. Vrh in nato padec navzdol pa se je zgodil na pokalni tekmi proti Xátivi, ko je njegovo obnašanje preseglo vse meje, ko je z grdimi gestikulacijami verbalno obračunaval po menjavi na pokalni tekmi proti Xátivi. Ko igralec ni v formi, pač ni v formi (in takrat je treba priložnost dati drugim). Treba je dvigniti glavo in trenirati še bolj trdo ter si izboriti svoje mesto v ekipi. Za zgled si lahko vzamemo primer Benzema-ja na začetku letošnje sezone. Priznajmo si, da nam je vsem najedalo, kako slabo je igral in bil izven forme. Sledili so močni žvižgi s tribun (sicer zelo zahtevnega) Santiaga Bernabeu-a celo med samo tekmo, da ne govorimo ob menjavah. Kaj je storil Karim? DVIGNIL GLAVO IN NAVIJAČEM ZAPLOSKAL! Odgovoril je z dodatnimi treningi z Zidane-om (op. vadila sta strele na gol izven rednih treningov), garal je trdo in na igrišču ogromno pretekel. Videli smo ga zdaj na levi zdaj na desni strani, na sredini in v konici napada. Hitro se je vrnil nazaj v formo in vsem nam je začelo prijati ob bučnih aplavzih s tribun. Toda Di María tega enostavno ne premore, kar je že nekajkrat pokazal. Spominja me na nekega trmastega mulca, ki kuha mulo. Njegove igre so v zadnjih tednih podpričakovane in jasno je, da s takšno igro (predvsem pa obnašanjem) ne spada v prvo postavo Reala. Sploh pa ne, ko ima Real odlične igralce na njegovih položajih (Bale, Jése). Če bo šlo tako naprej, bo potrebno iztržiti nekaj milijonov in izpeljati dober posel. Držanje za "los cojones", ko te gleda cel svet, pač ni primerno. Upamo lahko le, da mu bo občinstvo verjelo, da je šlo zgolj za neugodje in ne odgovor navijačem ali trenerju. Toda ne glede na to, je povzročil kar nekaj polemik, ki mu v teh časih prav gotovo ne primanjkujejo.

SODNIKI
Sojenje, ki smo mu bili priča, je bilo podpovprečno. Bil bom kar se da objektiven in ocenjeval sodnike ne glede na to, v čigavo korist so sodili. Tokrat pač v korist Celte, lahko pa bi se zgodilo tudi obratno (in bi me to kljub temu motilo, saj rad uživam v gledanju nogometa in ne zgolj zmagovanju favorizirane ekipe za vsako ceno). Toda tega niso počeli namerno, zato da bi škodovali Realu, blabla, jaz ne verjamem v te teorije zarote... To so počeli zato, ker enostavno niso opravljali svojega dela dovolj kvalitetno in strokovno. Ta problem opažam v zadnjih letih v vseh pomembnejših ligah. Na žalost se ne morem zadovoljiti z rekom Error Humanum Est (motiti se je človeško). Predstavljajte si poštarja ob raznašanju pisem, ki bi prevečkrat pozvonil na napačno hišo v napačni ulici. Ali pa recimo spregledal kakšno pismo in na koncu dneva ob pregledovanju košare ugotovil, da le-ta še ni prazna. Imel sem občutek, kot da je sodniška ekipa tam samo zato, da mine tistih 90 minut in da odidejo domov na toplo ter tam s svojo družino poskušajo, kar se da v miru, preživeti preostanek dneva (ki je bil mimogrede praznik v Španiji; Los Tres Reyes Magos oz. sveti trije kralji). Naštel sem najmanj 4 dokaj nesporne situacije, ko bi sodnik moral seči po rumenem kartonu, pa tega ni storil. In v takšnih primerih lahko tekma sodniku uide iz rok, če gre za neke pomembnejše tekme. Poleg tega je bilo več kot evidentno, da se je nekaj žog odbilo izven igrišča pa bi moral biti dosojen kot in ne gol-avt. Enkrat celo igranje z roko in nedosojena enajstmetrovka ter zopet, zgolj gol-avt. Takšne stvari me čedalje bolj motijo in mislim, da bo moral španski sodniški komite začeti sodnike bolj dosledno disciplinirati, saj kritiziranje s strani javnosti (očitno) ne zaleže.

2 komentarja: