MINUTA O REALU

torek, 7. januar 2014

Uvodna minuta o Realu

Ker je polovica sezone že mimo, bom za začetek poskušal na kratko predstaviti situacijo, v kateri se trenutno klub nahaja.

CARLO ANCELOTTI (IN OKOLIŠČINE, KI SO TERJALE NJEGOV PRIHOD)
Za uvod nekaj o "managerju". Prva misel, ki mi pade na pamet je to, da gre za nekakšnega mirovnega posrednika. Carletto je prispel v klub v pravem času, ko je bilo nujno zgladiti spore med igralci in klubom oz. med igralci samimi. 3 leta Mourinhovega obdobja so klub pripeljala v viharne vode. Zadnje leto tega nesrečnega vladanja Portugalca se je končalo brez lovorik. Ostali smo celo brez "tolažilne" lovorike španskega pokala. Na eni fronti so nas porazili Nemci (ki so sicer trn v peti Realu že desetletja), na drugi večni rival Barcelona in navsezadnje celo mestni tekmec Atlético. Ko izgubiš 3 pomembne bitke proti 3 pomembnim vojskam, potem to pomeni, da je general (in s tem ne mislim na CR7) izgubil vajeti in da mora sestopiti s konja ter zapustiti prizorišče. Dve stvari, za kateri se mu je potrebno zahvaliti, sta na eni strani 100 osvojenih točk in (končno) naslov španskega prvenstva ter na drugi strani upor proti Barceloni. Mourinho je močno zavrl njihovo "haranje" po Realu in končal sramotne poraze z visokimi gol razlikami. Real je nadigral Barcelono v medsebojnih tekmah in pokazal svetu, da njihova tiki-taka ni več učinkovita tako, kot je bila nekoč. Vsaj ne na večnih derbijih. Kakšen učinek bo imel Ancelotti pa je prezgodaj za napovedati, zato je bolje, da pustimo času čas.

PRIMERA DIVISIÓN
Mesto v La ligi na žalost ni po pričakovanjih kluba in navijačev. Trenutno se Real nahaja na 3. mestu lestvice in zaostaja za vodilnima Atléticom in Barcelono za 5 točk. Razlika je vsekakor manjša kot tista v primerjavi z lanskim letom in je hitro ulovljiva. V primeru, da bi vodilna remizirala na sobotnem derbiju in Real zmagal v gosteh proti Espanyolu, bi se ta razlika zmanjšala na 3 točke po prvem delu prvenstva, kar je soliden izid prvega "semestra". Toda Real se sooča z drugimi težavami v španskem prvenstvu. Igra po sistemu TOPLO-HLADNO. In takrat ko igra hladno, igrata rivala vroče. Res je, ko pravi Carletto, da je treba ekipo rotirati, saj to prinaša koristi tako na fizičnem (ko igralce spočije) in psihičnem področju (ko jim da vedeti, da so tudi oni pomembni za ekipo in da imajo možnost izboriti si prvo mesto v ekipi). Toda za kakšno ceno? Upam da ne za ceno, ko bodo na koncu sezone vsi zdravi in spočiti, a poklapani in (ponovno) brez lovorike. Tega si resnično ne želi prav nihče.

LIGA PRVAKOV
V ligi prvakov nekoliko drugačna zgodba. Real je trenutno najboljša ekipa, poleg tega pa ima tudi najučinkovitejši napad ("BBC" have Europe trembling" ali drugače povedano, Evropa se trese pred Benzemajem, Baleom in CR-jem). 20 zadetkov na 6 tekmah v skupini, 10 zadetkov proti Galatasarayu. Ne pozabimo, da je bil Juventus tisti, ki je izpadel, iz te skupine, kar priča o njeni težavnosti. Žreb nam je namenil Schalke, kar je lahko dvorezen meč. Res je, da gre za najlažjega možnega nasprotnika, ki bi ga lahko dobil Real, toda obenem gre za nemško ekipo (s katerimi pa imajo madrižani večne težave). Kljub vsemu menim, da Real ne bi smel imeti težav proti (trenutno) sedmouvrščeni ekipi v nemški Bundesligi.

COPA DEL REY
Lahko bi rekli, da se (po zmagi nad Olímpic de Xátivo) šele zdaj začenja zares. V četrtek nas čaka tekma proti Osasuni. Osasuna se je letos izkazala za neugodnega tekmeca in Realu ukradla dragoceni 2 točki v prvenstvu, toda Real bo moral proti takšnim ekipam začeti igrati bolj odločno. Moj tip: +1.

Ni komentarjev:

Objavite komentar